Comunicat de Presa
Politicienii continua, fara scrupule, sa atace insasi esenta functiei publice
Propunerea legislativa care incearca sa impuna evaluari anuale scrise si care obliga functionarii publici sa memoreze si sa reproduca cu fidelitate mii de pagini din legislatia aplicabila, in continua “ajustare” (modificarile sunt, de multe ori, saptamanale) este o masura abuziva si total inadecvata.
Nu putem avea insa pretentii ca cineva care nu munceste si nu are pregatirea necesara sa desfasoare o activitate complexa, cu un grad de responsabilitate ridicat, sa inteleaga, de la nivelul privilegiilor pe care, noi, cetatenii si salariatii le acceptam sa si le acorde, ca demersul acesta va genera disfunctionalitati intr-un sistem si asa mult subdimensionat in raport cu media europeana si in care atributiile postului sunt complexe si uneori atotcuprinzatoare.
Intelegem insa si suntem ferm convinsi ca face parte din categoria demersurilor menite sa elimine salariatii incomozi, cei care nu au nicio legatura cu lumea politica, profesionistii care deranjeaza. Deoarece aceste evaluari scrise vor fi “adaptate” de la caz la caz, in functie de cat de fidel este angajatul sefului numit politic. Unele subiecte vor fi extrem de complexe, altele abordabile.
In plus, propunerea de act normativ reprezinta o tentativa evidenta de a transforma activitatea functionarilor intr-un simplu exercitiu mecanic de memorare, precum si de a descuraja salariatii si interesul acestora pentru functia publica. Evaluarea pe o scara de la 1 la 5, unde un calificativ de 3 poate insemna pierderea postului, reflecta o politica de excludere a carei scop este eliminarea celor incomozi, pe baza unor criterii de performanta complet distorsionate. O conducere politica, care, probabil, nu a participat la un concurs vreodata, va sta cu legislatia in fata si va urmari daca un subiect este tratat la virgula.
Totodata, desi prin intemediul canalelor media, politicienii declara digitalizarea si utilizarea tehnologiei ca fiind prioritare (existenta soft-uri de legislatie) – solutii moderne care asigura accesul rapid si actualizat la texte legislative – face ca aceasta masura sa fie nu doar contraproductiva, ci si “expirata”. In locul promovarii unui sistem eficient de consultare si interpretare a legii, clasa politica recurge la metode arhaice, menite sa pedepseasca, pentru a-si intari controlul asupra aparatului administrativ.
Acest demers aduce atingere nu doar integritatii profesionale a functionarilor publici si a salariatilor, ci este un atac la fundamentul statului de drept. Evaluarea repetitiva, bazata pe reproducerea mecanica a textelor legislative, submineaza capacitatea de analiza critica si de adaptare la evolutiile legislative reale, transformand functia publica intr-un exercitiu de docilitate in raport cu angajatoprul politic.
Suntem ferm impotriva acestei masuri care in loc sa modernizeze administratia publica, o reduce la un simplu proces de memorare, eliminand totodata orice sansa de evolutie profesionala si contribuind la o stare de stagnare si intimidare in randul functionarilor. Condamnam metoda prin care reglementarile legislative devin un mijloc de persecutare si excludere.
Solicitam ca Primul-ministru al Romaniei si Agentia Nationala a Functionarilor Publici – ANFP sa condamne public aceste demersuri arhaice, specifice unei sistem incompetent si care nu are nicio legatura cu meritrocratia, demersuri care au si un profund caracter discriminatoriu raportat la alte categorii profesionale (sistemul de justitie, sistemul de ordine publica si aparare etc).
Detalii suplimentare:
Bogdan SCHIOP – Presedinte al FNSA
Tel: 0729.085.942